בעבר נקראו כל יחידות הדיור המיועדות לבני גיל הזהב בית אבות, אך בשנים האחרונות נכנס מושג חדש לשימוש - דיור מוגן. למעשה, ישנם הבדלים ניכרים בין השניים והם אינם באים לתאר את אותם תנאי מגורים.
לבית אבות עוברים בני גיל הזהב כאשר הם נזקקים לטיפול מיוחד ואינם יכולים עוד לקבל אותו בביתם. הדיור המוגן, לעומתו, בא לתת מענה לאכלוסיה מבוגרת אשר בוחרת לעבור אליו לאו דווקא משיקולים בריאותיים, אלא משיקולי נוחות והנאה. אין זה אומר שאם יזדקקו לטיפול או השגחה רפואית, לא יקבלו זאת בדיור מוגן, אך זו לא הסיבה העיקרית לשהות בו.
מתי הרגע הנכון בשבילך לעבור אל דיור מוגן או בית אבות?
ההחלטה לעבור לבית אבות או דיור מוגן יכולה להיות לא קלה. בשני המקרים, מדובר בשינוי משמעותי בתפיסה ובאורח החיים. במידה ואתם סובלים מבעיות בריאותיות ונזקקים להשגחה צמודה, המעבר לבית אבות יראה הגיוני ואף מתבקש. יחד עם זאת, ישנם עדיין קשישים שיעדיפו להישאר בביתם ולשכור את שירותיו של מטפל.
המעבר לדיור מוגן, כפי שציינו קודם, מונע לרוב משיקולים שונים לגמרי. יותר ויותר בני גיל הזהב מבצעים את המעבר מרצון ולא מצורך. דיור מסוג זה יציע לכם את האפשרות לגור בדירות בסטנדרט גבוה, בביטחון אישי מלא ולצד אוכלוסיה של אנשים בגילכם ובמצבכם. יתרון נוסף הוא שבתים אלו מציעים לכם גם חוגי העשרה, בריכת שחיה, מועדונים ואפשרויות רבות לתעסוקה בשעות הפנאי, מבלי שתצטרכו לגמוע מרחקים ארוכים.
הטיפול הרפואי בבית אבות לעומת דיור מוגן
דיור מוגן, כפי שכבר אמרנו, לא נועד בהכרח לאוכלוסייה שנזקקת להשגחה רפואית צמודה. משום כך, רבים מניחים שהוא אינו מציע כלל אפשרות לטיפול רפואי, אך זו הנחה שגויה. אם מתעורר הצורך בכך, יציע הדיור המוגן שירותים רפואיים וגם שירותי רפואה מונעת, בהתאם למצבכם הרפואי. ישנם כמה בתים שאפילו יציעו לכם מחלקה מיוחדת בשם דיור תומך, שמטרתה לעזור לקשישים שנזקקים לעזרה גדולה יותר.
בתי אבות, לעומת זאת, מעצם היותם מגורים שמיועדים לקשישים עם בעיות רפואיות, מציעים מגוון מחלקות, שמתאימות לכל מצב פיסי או מחלה:
• מחלקה סיעודית, שנועדה למי שצריך עזרה אינטנסיבית ביום יום
• מחלקה למתקשים חלקית בתפקוד היום יומי
• מחלקה לתשושי נפש, למי שסובלים מדימנציה (שיטיון) או אלצהיימר
הבדלי התשלום בין דיור מוגן לבין בית אבות התשלום עבר דיור מוגן יכול להתבצע במגוון דרכים:
• בבתים מסוימים יבקשו מכם לשלם דמי פיקדון שינוכו בגובה של 2.5 אחוז כל שנה. חלקו הגדול של הפיקדון, בין 70 ל-80 אחוזים, יוחזר לכם או ליורשיכם, במעמד העזיבה
• תשלום דמי כניסה באופן חד פעמי, כאשר רובו יתקזז במהלך ארבע שנות שהותכם במקום. באם נשאר חלק מהסכום, הוא יעבור לכם או ליורשיכם כשתעזבו
• בחלק מהבתים יאפשרו לכם פשוט לקנות את יחידת הדיור המיועדת עבורכם
התשלום לבית האבות, לעומת זאת, יתבצע לרוב מידי חודש בחודשו. חשוב שתדעו שישנם גם בתי אבות פרטיים, שעלותם גבוהה יחסית ויכולה אף להגיע לכ-15,000 שקלים בחודש. במקרים מסוימים, מאפשרת המדינה מתן עזרה בתשלום לבתי אבות, בהתאם למצבכם הרפואי והכלכלי.
שימו לב כי התשלום החודשי לבית אבות כולל גם את השירותים הניתנים בו. לעומת זאת, התשלום עבור דיור מוגן לא תמיד כולל תוספות כמו חשבונות חשמל, מים, ארנונה, פעילויות מיוחדות ועוד.